You are currently viewing Мента /Mentha piperita – Labiatae/

Мента /Mentha piperita – Labiatae/

Името й се свързва с легенда, разказана от Овидий – за нимфата Минте. Съпругата на Хадес – Персефона заварила нимфата в ръцете на своя съпруг. Когато видяла това, ревнивата богиня превърнала красивата нимфа в билката мента, за да бъде тъпкана от хората, но за нас тя е ароматна и свежа билка, която разгръща своето ухание, щом разтъркаме нейните листенца.

Ментата е позната още в древността като лечебно средство под формата на билка и етерично масло. За нея са писали Хипократ, Парцелз, Авицена. В медицинския си трактат Хипократ споменава ментата с диуретичните и стимулиращите й свойства. Гален я смята за афродизиак, а римляните и гърците слагали на главите си венци от мента. Римляните смятали, че билката има свойствата да подобрява храносмилането на тежката храна, както и да намали подуването и образуването на газове в корема.

Днес много учени и терапевти потвърждават лечебните качества на ментата. Маргарет Ан Лембо я нарича „Реката на творчеството“ с утвърждението „Аз се движа през живота уравновесено и с благодат“.

Лечебното растение и етеричното масло, получено от листа, има следните приложения:

Физически приложения –   обелкчава мускулните болки – в гърба, главата и краката. Особено полезна е за облекчение симптоми на главоболие, причинено от синузит, като подобрява кръвообръщението и прочиства дихателните пътища, действа като експекторант при респираторни заболявания. Използва се и в лосионите за крака – освежава и успокоява болезнените ходила.

Ментата е особено полезна при  храносмилателни нарушения – подпомага активизирането на стомашните ензими за детоксикация на тялото, действа облекчаващо при подуване и образуване на газове в стомаха.

Ментата е добър ароматерапевтичен съюзник на стоматолози. С противомикробните си свойства освежава дъха, а с антибактериалните си качества е подходяща за предпазване от зъбен кариес и възпаление на венците.

Подходяща е също при възстановяване след продължително боледуване, състояния на умора и анемия както и при симптоми на алергия след ухапване от комари.

Терапевтични приложения  – успокоява нервното напрежение, повдига духа и настроението. В това си приложение етеричното масло от мента е полезно за ЦНС като регулира възбудните процеси в нея свързани с напрежение и  безпокойство. Добре е известно и тонизиращото въздействие на маслото върху сърдечно-съдовата система. С антисептичните и антибактериални свойства ментата спомага за  пречистването на  кръвта и е полезна при акне и зачервяване на кожата вследствие на възпаление. Охлаждащото действие на маслото подпомага свиването на капилярите и е чудесен освежаващ тоник за лице.

Ментата подобрява апетита и храносмилането. Чаят от мента е полезен при симптоми на гадене и повърщане причинени от недобро хроносмилане или проблем със стомашночервния тракт.

Ето и една подходяща рецепта – две супени лъжици пресни или изсушени листа от мента се добавят към 600 мл. кипяща вода. Запарява се за 5 минути, прецежда се и по желание се добавя мед или друг вид подсладител.

Ментата е чудесно обезболяващо средство. Действа благоприятно при болки в зъбите благодарение на чудното свойство на ментола, съдържащ се в маслото. Това я прави незаменим помощник за първа помощ при тези болки, както и при възпаление на венците. Антисептичните свойства на маслото дезинфекцират наличието на кариес, но не забравяйте при първа възможност да посетете Вашия стоматолог.

Ето и подходяща рецепта: капнете няколко капки чисто масло върху сух тампон и го поставене върху зъба. Това ще облекчи болката и възпалението.

Трудно е да се посочат най-важните качества на ментовото масло, тъй като то притежава широк диапазон на действие. Това се потвърждава и от вкуса на билката, който е съчетание от сладко, горчиво и кисело. Най-осезаемото качество на маслото и билката, когато се вкуси или нанесе върху кожата, е охлаждане, но същевременно с това традиционно се описва като затоплящо и изсушаващо средство. Затоплящият ефект на ментата е свързан с реакцията на тялото към студения стимул и в това отношение силно прилича на камфора. Ментолът е главната съставка на ментата и е отговорен за по-голяма част от терапевтичното й въздействие. Маслото е полезно едновременно за студени и горещи заболявания и това го прави подходящо за простудни заболявания, треска и  грип.

Ментални приложения – маслото от мента стимулира яснотата на ума и фокуса на вниманието, което го прави незаменимо средство при продължително шофиране, за да сме бодри и да не заспим. Маслото е подходящо да се вдиша при умствена и психична умора. Подходяща е за освобождаване на съзнанието от подтискащи и депресиращи мисли и чувства.

За Вашата безопастност спазвайте следните препоръки:

  • Никога не използвайте ментовото масло неразредено, може да предизвика нежелана реакция върху кожата, не го прилагайте на чувствителни места или интимни зони.
  • Дръжте маслото далеч от очите.
  • Никога не втривайте маслото върху цялото тяло. Под негово въздействие ще се почувствате като леден блок, а това може да е опасно за Вас.
  • Използвайте ментовото масло в малки количества.
  • Не използвайте ментовото масло вечер, защото ще Ви държи будни.
  • Избягвайте да използвате ментови препарати в комбинация с хомеопатични лекарства. Ментата действа като антидот.
  • Не го използвайте ако сте бременни или кърмите.
  • Винаги дръжте етеричното масло извън досега на малки деца. Ментовото масло не трябва да се прилага при деца под 2-годишна възраст.

Източници:

„Ароматерапия и вибрационно лечение“ – Маргарет Ан Лембо,

„Библия на ароматерапията“ – Даниел Риман

„Изкуството на ароматерията“ – Робърт Тисеран