You are currently viewing Защо гърбът ви боли в края на работния ден?

Защо гърбът ви боли в края на работния ден?

Защо гърбът ви боли? Болката и напрежението в гърба, както и тежестта в краката, особено в края на работния ден, се срещат при почти всички хора, независимо от възрастта и пола. Обикновенно хората ги приемат като неизменна част от ежедневието си, която не може да бъде повлияна по никакъв начин. В повечето случаи те дори не забелязват измененията по гръбнака си, които съпътстват тази болки. Често чувам: „ В последно време съм се попрегърбил, но ще се оправя“ или пък „понякога ме заболява кръста, но едва ли е серизно“.

Истина е, че тези проблеми обикновено се задълбочават във времето, и ако не предприемем необходимите лечебни и профилактични мерки оплакванията и болката се превръщат в хронични.

Седенето в погрешна и неудобна поза за дълг период от време, може да доведе до стрес на мускулатурата на гръбначния стъб, най-вече в областта на врата и кръста и до появата на дегенеративни изменения на шийните и лумбални дискове, както и до появата на дискова болест. Това е свързано с възпаление и хронична болка. Симптомите на болка ограничават гъвкавостта и подвижността на гръбначния стълб, а движенията стават ограничени и щадящи.

Хроничната болка в гърба е дълбоко болезнено, тъпо, или парещо усещане. Обикновено започва в областта на кръста и след това се придвижва надолу по краката. Тя е продължителна и се влошава, когато трябва да седите в една и съща поза за дълъг период от време, а  извършване на прости задачи като навеждане или повдигане на предмет става  трудно и болезнено, а в някои случаи и невъзможно.

Има редица подобрения, които можете да направите на работното си място, за да избегнете болката в гърба. Опитайте се да стоите изправени като стъпалата ви докосват пода, а лактите ви повърхността на бюрото. По този начин ще избегнете напрежението в ръката, ако тя просто „виси“ във въздуха. Старайте се монитора да е на височината на очите – ако е необходимо повдигнете го с помощта на поставка, списания или книги. 

В практиката си имам възможността да създавам индивидуален комплекс за всеки пациент спрямо специфичните нужди, включващ лечебен масаж и насочени упражнения за мобилизиране мускулатурата на гърба и кръста, коригиране на стойката и повлияване на болката.