You are currently viewing Ходилото – да стъпваме с увереност

Ходилото – да стъпваме с увереност

Първият контакт със  земята, когато човек се изправи, е ходилото. То е опората, която ни държи изправени, и амортисьорът, поемащ натоварването. С него можем да усетим всяка неравност и камъчето в обувката ни, правим крачки, тичаме, скачаме, танцуваме – активности,  в които ходилото заема важна роля. С опорната си функция и добре оформения си свод  ни помага да сме стабилини във всяка дейност от ежедневието.

Скромно със своите размери спрямо човешкият ръст и тегло, всяко ходило е изградено от 26 кости, 19 мускула, ставни връзки и сухожилия. Тези структури оформят стабилна, еластична и здрава опора, която поема тежестта на тялото.

Ако разгледате ходилото си, ще видите, че то е извито от петата към пръстите – надъжен свод/арка/ и от палеца към малкия пръст – напречен свод. Добре оформеният свод помага за равномерното разпределение на тежестта при ходене.

Интересен е фактът, че при всяка стъпка ходилото поема два пъти по-голямо натоварване от човешкото тегло, а при тичане тежестта е до три-четири пъти повече.

Ходилата могат да се сравнят с основата на къща. В този смисъл, когато основата, опората на къщата /нашето тяло/ е здрава, устойчива и стабилна, ние сме добре изправени, ходим уверено и се движим с лекота / къщата не се клатушка или криви/. Но при наличие на промени в свода на ходилото като плоскостъпие /снижаване надлъжния свод/, деформации на палеца /изпъкнало коколаче/ , както и други изменения, се получава нестабилна, тромава походка, бърза умора, болка, която може да обхване освен ходилата, глезените,коленете, гърба и кръста. Това често е свързано с усещане за тежест, парене и оток. Може би сте чували : ,,Краката ми туптят, тежат, имам нужда да ги повдигна нависоко“.

Обърнете внимание къде точно Ви боли и дали не натоварвате някоя част на ходилото повече от другите, и как износвате подметките на обувките.

Ето и моята препоръка:

 • носете удобни обувки с ниско токче /до 3-4 см./
 • спортни обувки или маратонки
 • при нужда поставете разделител за пръсти или стелки в обувките, за да повдигнете свода
 • правете масаж и гимнастика за пръстите, стъпалото и глезена
 • вана с морска сол и ароматни масла
 • помислете, преди да си купите тесни обувки или такива с висок ток
 • обувки тип пантофка или джапанки не са най-добрият избор

Как да си помогна сам:

 • мокър отпечатък или плантограма на ходилата върху лист хартия ще Ви даде информация за това как изглеждат те и дали има промени в свода /във видеото ще разберете как се прави/
 • пет или десет минутна сутрешна гимнастика за пръстите, ходилото и глезена ще подобри кръвообръщнието на мускулите, ще повиши тонуса и е чудесен старт на деня. /Във видеото може да видите упражненията./
 • вечерна вана с морска сол за уморени крака – ето как: сипете една супена лъжица морска сол в подходящ съд, добавете върху солта по 1-2 капки етерично масло от чаено дърво и лавандула и залейте с хладка вода. Потопете краката в така приготвената вана. Добре е водата да покрива крака над глезените.
 • самомасаж на ходилата. / Има го във видеото /
 • когато сте седнали и си почивате, повдигнете краката на по-висока повърхност. Това ще намали отока и чувството на тежест в тях.
 • ходете боси винаги когато имате възможност – неравната повърхност стимулира кръвообращението

Препоръка в офиса

 • поставете кутия или твърд клин под бюрото. Върху тези подложки удобно може да поставите краката и по този начин ще избегнете напреженето и отока в тях, докато работите
 • резервен чифт удобни обувки на работното място са подходящи при чувство на умора
 • пет-минутна офис гимнастика ще Ви ободри и зареди
 • седененто на топка вместо на стол, докато работите, е добър подход за баланс, опора и стабилност на цялото тяло

ПРИТЧА ЗА ХОДИЛОТО

За први път я чух в една от лекциите на д-р Светла Балтова. Сега я споделям с Вас. „Когато Бог изгонил Адам от Рая, той трябвало да слезе на земята и да я обработва. На земята Дяволът бил господар и му казал: „Аз ти позволявам да обработваш земята, но ти трябва да подпишеш договор, че ти и твоето потомство ще ми принадлежите.“Адам нямало какво да направи и подписал договора. Господ гледа хилядолетия как Адам и неговото потомство се мъчат и решил да прекрати това, като изпрати Ангел на земята да вземе договорa и да го скъса. Ангелът слязъл, грабнал договорa и се устремил към Рая. Дяволът видял това и полетял след него. Пред портите на Рая той настигнал Ангелът и му откъснал ходилото. Ангелът влязъл в Рая като накуцвал. Господ разбрал каквa е работата и казал: „Ще взема средната част от ходилото на човека и ще я залепя, за да възстановя твоето ходило“. Така се е оформил свода на нашето ходило. И накрая Господ казал: „Това е белег, за да помнят кой ги е освободил от робството“.

ПЛАНТОГРАМА

УПРАЖНЕНИЯ- ЧАСТ 1

УПРАЖНЕНИЯ- ЧАСТ 2

МАСАЖ