You are currently viewing Eтеричните масла – ползи и приложение

Eтеричните масла – ползи и приложение

Когато директно вдишваме етеричните масла, молекулите им достигат за 22 секунди до лимбичната ситема в мозъка.

Лимбичната система е директо свързана с тази част от мозъка, която контролира сърдечният ритъм, кръвното налягане, дишането, паметта, нивото на стрес, хорманалният баланс. Етеричните масла всяко със специфичния  аромат,  стимулират  мозъка да отделя хормони и невротрансмитери, които въздействат  както на тялото, така и емоционалното и психическо състояние на човек.

Чрез обонятелната луковица, аромата от молекулите на етеричните масла се изпраща директо в лимбичната система до т.нар“ център на емоциите“, където се обработват и освобождават неврохимични вещества, които могат да бъдат отпускащи, стимулиращи или седативни в зависимост от етеричните масла, които се прилагат.

Всеки позитивен или негативен спомен или травма се съхранява в клетките на нашето тяло.  Етеричните масла въздействат на клетъчно ниво като изтриват погрешната информация и я препрогамират, така че клетките да функционират правилно и в хармония помежду си.

Процесът за разбиране на емоционалната травма или негативния модел на поведение, трябва да е внимателен и последователен. Нашите емоции и житейски опит са сложни и не съществува  една и съща рецепта от етерични масла за тях.

Необходимо е всеки човек да подхожда с разбиране и желание,  към нуждата от промяна на начина си на живот, като намали стреса освободи се от страха, агресията, възмущението, безпомощността, безнадежността и всякакви емоции, които  го отделечават и пречат да се чувства  здрав и психически устойчив. Потиснатите емоции и спомени могат да доведат до тревожност, панически атаки и депресия.

В този смисъл етеричните масла са мощен инструмент, който може да подпомогне  процеса за укрепване и възстановяване на здравето и психиката на човек.

От петте ни сетива мириса е едниственото, което се свърза директно с участък от мозъка, който съхранява нашите емоции и има пряк ефект върху лимбичната система. Отрицателните емоции  страх, гняв, тревожност, депресия и всички положителни емоции се генерират в тази област. Въдействието на специфичен аромат може да предизвика спомен или емоция, много преди съзнателно да го усетим.

Това са някои от етеричните масла, които подпомагат възстановяването на здравето,  укрепват тялото и духа на човек.

Босилек

Етеричното масло от босилек е полезно за справяне с чувствата на безпокойство и паника. Наричат го още масло на „обновяване“, както емоционално, така и духовно. Той осигурява сила и спокойствие на сърцето и ума, правейки го идеален за преодоляване, стрес и умора. Може да подпомогне  човек в усилията му за преодоляване на зависимости.

 Кедрово дърво

Маслото от кедрово дърво е чудесно  за времена на криза или внезапна промяна, например когато има промяна в домакинствата, работните места и или взаимоотношенията. Тези събития често водят до чувство на изолация или изваждане от равновесие. Кедровото дърво осигурява усещане за стабилност и заземяване, когато външните обстоятелства заплашват чувствата  за стабилност. Освен това помага за намаляване на страховете, които възпират способността човек да  реализира потенциала си. Ежедневно дифузният кедър може да увеличи издръжливостта и концентрацията.

Лавандула

Етеричното масло от лавандула е полезно при различни емоционални състояния. Доказано е, че е полезено при тревожност, депресия, раздразнителност, панически атаки и намаляване на стреса. Изследователи от университета в Маями са открили, че вдишването на лавандулово масло засилва бета вълните в мозъка, което предполага подобрена релаксация.

Бергамот

Маслото от бергамот помага да насочим любовта към себе си. Понякога човек се фиксира в желанието да направи другите  щастливи, и забравя   себе си. Бергамотът е повдигащ, има естествени  свойства и помага да се отпуснем и да си върнем самочувствието отново.

Бергамотовото масло  помага в случаите на ниско самочувствието и самооценка, самоприемането, самоосъждането.  Вдъхва увереност, да  се приемем такива каквито сме уникални и автентични, да бъдем себе си  без притеснение за мнението на другите.

Тамян

Маслото от тамян е известно  като „маслото на истината“. Тамянът е мощен очистител на духа. Той подпомага отстраняването на негативни енергии.

 Исоп

Исопът е свята билка, която събужда сърцето, носейки приемане, като насърчава безусловната любов към себе си. Исоп дава яснота на духа, насърчава емоционалната връзка и благополучие.

Етеричното масло от исоп се използва за премахване на емоционалната нечистота. Пречистващо е за онези, които вярват, че имат грехове, които трябва да бъдат опростени. Той освобождава преценката за себе си и другите, както и стари, ограничаващи вярвания.

Маточина

Маточината е позната  още като  „лимонен балсам“ и е най-доброто масло за емоционален детокс и борба със стреса и преодоляването му. В духовна и емоционална сфера, маслото се използва от векове за хармонизиране на ума и тялото. То ще помогне на тези, които са силно чувствителни. Използването на това етерично масло ще възстанови яснотата на ума, ще укрепи духа, така че човек да придобие увереност и сила.

Ако се интересувате от конкретно етерично масло, обадете се, за да обсъдим дали е подходящо за вас.