Ароматерапията е част от алтернативната медицина, в която се използват натурални масла, извлечени от различни части на растенията – корен, стъбло, кора, листа, цвят. Родоначалник на съвременната ароматерапия е Рене Моурис Гатефос. След експлозия в лабораторията, в която работи, той получава изгаряния, които лекува с лавандулово масло. Тази случка насочва вниманието му към лечебното действие на лавандулата, както и към въздействието на други етерични масла върху човешкия организъм. Според него етерините масла притежават силна способност да проникват дълбоко в тъканите, като по този начин въздействат непосредствено върху органите, разположени под местата, върху които е нанесена етерично-маслената композиция.

Кан – масаж  е  профилактично-терапевтична, балансираща система, която включва елементи на ароматерапията ( етерично-маслен масаж).  Чрез масажа се постига уравновесяване на мускулния дисбаланс,  премахване на напрежението в меките тъкани, както и подобряване подвижността на ставите, като се преодоляват функционалните блокажи в тях. Чрез средствата на ароматерапията се отстраняват  възпалителни процеси, активира се циркулацията на жизнена енергия в човешкото тяло и се създава  етерично-маслено депо с цел повишаване на имунитета.

Преди всеки масаж терапевтът провежда консултация и съставя индивидуална терапевтична карта. Въз основа на нея се избират подходящите етерични масла, които отговарят на индивидуалните особености на всеки човек.